..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravljena lozinka

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

Sve o prozorima

 

 

 

 

 

 

 

Ploha stakla što veća,okvir lak za održavanje i lijepa izgleda,otvori prilagođeni svakoj prostoriji,a sve dobro izolirano kako bi se osigurala krajnja udobnost i ne bi trošila nepotrebna energija-to je dobar prozor.Ipak ljeti prozori nikad nisu dovoljno otvoreni,zimi pak nikad dovoljno zatvoreni...

Izabrati prozor znači ponajprije misliti na sustav otvaranja,na termalne i akustične perfomanse,vrstu materijala,kakvoču izvedbe i,naravno,izgled i namjenu.Sasvim će drukćiji prozor odgovarati,naprimjer,kući na moru,od onoga u stanu zgrade u gradu.Stoga,odabrati pravi prozor nije nimalo lak posao,jer izbor ovisi o mnogo toga što treba znati prije nego se odlučite.

SMJER OTVARANJA

Sve je moguće kad je riječ o načinu otvaranja i veličini prozora,a mnogo što ovisi i o spretnosti njegova postavljanja.Općenito razlikujemo pet različitih načela.Odabir ovisi o veličini i namjeni prostorija,a,dakako ,i o budžetu.

-Na francuski način :Riječ je o klasičnom otvaranju.Zatvoren prozor osigurava izvanrednu izolaciju:površina otvora posve je slobodna,ali krila zauzimaju dio unutrašnjeg prostora.Veličina otvora može se regulirati pomoću pokretnog zgloba.

-Na dizanje:Koristi se uglavnom za manje dimenzije,služi da uvede nešto svjetlosti i prozrači ,primjerice garažu ili podrum.

-Oscilirajući:Idealno je prozorsko rješenje za kuhinju ili kupaonicu,prozor sa dvostrukim otvaranjem,koji istodobno ima prednosti francuskog prozora i prozora na dizanje.U tom položaju,tj na koso otvaranje,olakšava prozračivanje i izbjegava treskanje prozorskog okna u slučaju propuha.Ograničeno otvaranje pretpostavlja sustav za automatsko blokiranje okna na određenom stupnju, a onemogučuje manevriranje prozorom izvana.

-Posmična okna:Kučište ima dva ili tri utora koji omogučuju krilima u pravilu većih dimenzija da pruže panoramski pogled.Nezgoda je u tome da se u slučaju triju krila u sredini dva preklapaju pri maksimalnom otvoru.Ali danas se proizvode i posmična vrata s totalnim otvorom,dok se krila uvlače sa strane u zid.

-Njišuća okna:Nadasve su korisna kao rješenje za kuhinjske prozore,osiguravaju količinu provjetravanja prema potrebi,a da se nikad do kraja ne rastvore,pa na taj način otvor služi i kao zaštita.Zbog težine i zauzimanja prilično prostora u unutrašnjosti,takav se prozor često smještava iznad radne plohe.

OKNA S PERFOMANSAMA

Zaštita od glasnog okruženja,oštre klime,zaštita protiv krađe..

Postoji cijela gama okana koja zadovoljavaju jedan ili sva tri navedena uvjeta.

-Za čuvanje topline.Da bi dobro izolirao,prozor mora imati barem dvostruka stakla debljine najmanje 4 mm,odvojena zračnim prostorom najmanje 6 mm debljine.Što je razmak između dva stakla veći to je izolacija bolja

-Za zaštitu od buke

Povečavajući debljinu vanjskog okna poboljšava se akustična izolacija.Drugi je način da unutarnje staklo bude dvostruko i sljepljeno akrilinskom smolom

-Za veću sigurnost.Na unutarnju površinu dvostrukog okna nanese se film polivinil butirala (PVB).Na taj način u slučaju nenadanog ili namjernog razbijanja stakla,okno ne puca u tisuču komada,nego komadi ostaju zaljepljeni za naneseni film

Podvostručimo li sloj filma,okno postaje vrlo otporno,ali je i veči teret za prozorski okvir.

ESTETIKA MATERIJALA

Drvo,aluminij,PVC ili kombinirana rješenja :nakon tri destljeća traganja za usavršavanjem izvedbe,nova rješenja nastoje što više usavršiti estetski izgled prozora.

PVC,NOVO LICE OTVORA

-Dobar termički i akustični izolator,pod uvjetom da su struktura i profili savršeno izmjereni,prozor od pvc a idealan je u svojoj namjeni.Moguča je i kombinacija PVC-a s kvalitetnim drvenim okvirima,što djeluje estetičnije,perfomanse su sigurnije,ali i troškovi su veći.

-Profili od PVC-a nekih modela prozora čvršći su i omogučuju šasiji bolju ugradbu dvostrukih okana.Tome se može pridodati čvršće šarke,zglobove koje je mnogo teže isčupati,posebne brave s prijevornicama itd.

-Elektrostatički PVC privlači prašinu,naročito u gradskim okruženju.Zato ih treba čistiti posebnim sredstvima za brzo i lako odstranjivanje prašnih nakupina.

-PVC-rješenja sve su omiljenija zbog najrazličitijih boja koje ovaj materijal izvrsno prihvača.Valja ipak znati da su tonovi podložni promijeni uslijed utjecaja ultravioletnih zraka.Jednako tako,neke boje su primjerenije određenom klimatskom području od drugih :primjerice,u južnim se krajevima s višim temperaturama ne smije bojiti PVC-konstrukcije u tamne tonove,jer one ne podnose temperaturu iznad 65 stupnjeva.

pvc prozoripvc prozori

KOMPROMIS DRVO+ALUMINIJ

Kombinacija je još relativno rijetka ali kombinirana prozorska drvenarija iskorištava prednosti obaju materijala.Mogučnosti su različite.Unutarnji okvir od drveta,dok je izvanjski okvir od aluminija,dvostruko okno podržava drvo i aluminij;drveni okvir izvana je pojačan aluminijskim.

-Elegantan,lagan i otporan aluminij nudi mogučnost izradbe veoma tankih profila,koji povečavaju plohu stakla,dakle povečava se vidljivost i količina svjetlosti koja ulazi u prostoriju.

-Aluminijska prozorska konstrukcija propušta hladnoću i toplinu,a uslijed razlika između vanjske i unutarnje temperature mogu se javiti i problemi sa kondenzacijom.Međutim,tome se doskočilo proizvodnjom profila s termičkim izolacijskim slojem.

-Lako bojenje aluminija također je jedna od prednosti tog materijala.Dva su osnovna postupka:nanosi se sloj zaštitne boje metalnog odsjaja:sjajan,mat,satiniran,poliran,ili se izabere sloj termolaka u bilo kojoj boji i tonalitetu.

-Ako ste se odlučili za aluminijska rješenja prozorskih okvira,dostajat će svake dvije godine premazati ih djelotvornim sredstvom za odmašćivanje i potom isprati snažnim mlazom vode.

alu prozori

DRVO IZMEĐU TRADICIJE I MODERNOSTI

Plemenito i toplo drvo stvara neusporedivi učinak.Povlašteni materijal u starijim gradnjama,ima ipak,uza svu svoju vrsnoču,i neke nedostatke:živo je i zahtjevno.

-Borovina ili hrastovina mogu se premazati bojom tri mjeseca nakon postavljanja.

-Egzotičnije vrste drveta,u pravilu crvenih nijansi,češće se koriste i otpornija su na vlagu,pa iziskuju manje zaštitnih radnji.Ali nešto teže primaju boju.

-Ljepljena drvena građa,lamele,pojavila se posljednja na tržištu i doskora ga preplavila,ponajprije zato jer je takvo drvo stabilnije i otpornije,pa ga zub vremena mnogo teže nagriza-

-Termo-akustične perfomanse ovise o debljini okvira i o prirodi otvora:od 36 do 40 mm za jednostruki prozor;od 45 do 48 mm za dvostruki prozor...

O izboru i načinu izvedbe ovisi i način brtvljenja,izolacija od vode,zraka i buke.

Brojni stručnjaci naročito rado predlažu postavljanje novog okvira na već postojeći otvor,jer se na taj način nimalo ne utječe na unutarnji izgled prostorije,a nije potrebno niti posebno zaštićivati namještaj u prostoriji.

-Na postojeći okvir.čvrsto,zdravo,i čisto rješenje,koje će najsigurnije štititi od vlage i truleži.S izvanjske se strane može prozor osigurati aluminijskim ili PVC okvirom

-Nakon polaganja okvira.Ako je drvo trošno ili ako ne prianja posve uz zidnu plohu,nužno je posve izmjeniti prozor.Ako treba obnoviti i unutarnju dekoraciju prozora,to će uz dalji trošak,osigurati zaštitu od zraka i buke.Svi se materijali i rješenja okna mogu koristiti ali je vrlo važno njihovo stručno postavljanje.Osim standardnih,uobičajenih načina učvršćivanja vijcima i zazidavanjem spoja,danas se spojevi učvršćuju akrilinskim ili poliuretanskim smolama.

Pvc stolarija Final Forma