..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravili ste lozinku?
Registrirajte se!

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

Kako pretvoriti prozore u solarne panele ?

 

 

Probajte zamisliti da svaka kuća na svijetu ima prozore koji mogu od sunca pretvoriti sunčevu energiju u električnu energiju . Tehnologija za takvo staklo postoji, ona je spremna i testirana za proizvodnju.

Izazovi s kojima su se istraživači morali suočiti je bila prozirnost stakla. Nitko ne želi boraviti u prostoriji koja ima zatamnjeni pogled u bojama.

Experimentiranje sa transparentnim solarnim kolektorima se provodi već duže vrijeme ali nisu davala dobre rezultate jer je proizvodnja takve energije bila neefikasna a stakla nisu bila potpuno prozirna. Uspoređujući sa standardnim fotonaponskim solarnim čelijama koje pohranjuju energiju uglavnom iz vidljivog dijela svjetlosnog spektra,

Transparentni solarni kolektori koji su razvijeni od tima sa Michigan State University koriste mikroskopske organske molekule dizajnirane da apsorbiraju specifične valne dužine svjetlosnog spektra nevidljive ljudskom oku. Kako bi pohranile i koristile ovu solarnu energiju kolektor prenosi svjetlost do kraja stakla gdje prelazi u električnu energiju preko tankih traka solarnih čelija.

„Možemo podesiti ove materijale da pokupe samo ultraljubičaste i skoro infracrvene valne dužine koje zatim „sjaje“ u drugoj valnoj dužini u infracrvenom spektru“, objašnjava Lunt. „Pošto materijal ne apsorbira i ne emitira svjetlost u vidljivom spektru, on izgleda izuzetno transparentno ljudskom oku.“

Istraživači navode da je istraživanje još u ranoj fazi i da efikasnost iznosi svega 1 posto uspoređujući sa obojenim solarnim kolektorima koji imaju efikasnost od 7 posto.

„To otvara mnogo prostora za razmještanje solarne energije na nenametljivi način“, kaže Lunt. „

Može da se koristi na visokim zgradama sa mnogo prozora, ili na bilo kojoj vrsti mobilnih uređaja koji zahtjevaju visoki estetski kvalitet poput telefona ili e-čitača. I na kraju mi želimo da napravimo solarne površine za sakupljanje energije za koje vi i ne znate da se nalaze tamo.“

 

SolarWindows Tehnologies je priča za sebe. Sloj je napravljen od uglavnom od materijala poput hidrogena, karbona, nitrogena i kisika.

SolarWindows predviđaju 50 puta veću efikasnost u proizvodnji električne energije od standardnih kolektora.

Možemo predpostaviti da će oni pretvarati vidljivu svjetlost u električnu energiju također. Postoji brojni slojevi u premazu ali najvažniji koji se spominje u tvrtki je aktivni sloj gdje se električna energija pretvara absorbcijom svjetla i nevidljivi pretvarači koji omogučuju da se električna energija izdvoji.

Likvidni sloj premaza će se aplicirati na sobnom tlaku, osušiti na niskoj temperaturi kako bi se stvorio transparentni film.

 

 

 

Pvc stolarija Final Forma