..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravili ste lozinku?
Registrirajte se!

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

Kako pronaći odgovarajući sustav grijanja?

Još prije desetak goizbor grijanjadina investitori su imali, što se tiče sustava grijanja, najčešće samo jednu dilemu: "Lož ulje ili plin". Zadnjih godina etablirala su se još dva sustava na tržištu- kotlovi na drva/pelet, kao i električne toplinske pumpe. Na taj način je odluka vlasnika kuće postala kompleksnija, a tržišni udjeli različitih sustava su se promijenili. Međutim najviše kuća i dalje je priključeno na plinske sustave grijanja. No toplinska pumpa je izuzetno povećala svoj udio na tržištu i nalazi se već na drugom mjestu (u Eu). Na trećem mjestu slijedi grijanje na plin s odprilike 16 posto , a s udjelom od približno 6 posto nalaze se grijanja na drvo/pelet na četvrtom mjestu. Daleko na začelju su lož ulje s odprilike 1,5 posto, kao i grijanjena struju s nepotpunih 1 posto.

Investitori u mnogim zemljama EU pri izboru sustava za grijanje nisu potpuno slobodi: primjerice, u Njemačkoj ih od 1.1.2009. godine obvezuje ih Zakon o obnovljivim izvorima toplinske energije u novogradnjama. Onaj tko se odluči na grijanje na lož ulje i plin mora proizvoditi minimalno 15 posto toplinske energijepomoću solarnih termalnih uređaja. Vlasnici obiteljskih kuća koji će svoju kuću( ili uglavnom) zagrijavati s drvenim peletima ili toplinskom pumpom ispunjavaju zahtjeve ove norme.

STANDARDI ZA CJENOVNO SAVJESNE: GRIJANJE NA LOŽ ULJE ILI PLIN

Vlasnici koji ne žele koristiti obnovljive izvore energije, okreću se takozvanim rezervnim mjerama, kao što je naprimjer, poboljšana izolacija. Moderne drvene montažne kuće u pravilu ionako ispunjavaju te uvjete.

Grijanje lož uljem kod izgradnje novogradnji ima samo sporednu ulogu. Tome ima više razloga: zasebne prostorije su za investitore skupe, pa se često koristi podrum- ali u njemu često nema dovoljno mjesta za spremnik za lož ulje. Uz to ponuda sustava za grijanje na lož ulje za niskoenergetske kuće nije prevelika. Investitori koji žele grijanje na lož ulje- na primjer, zbog skladištenja zaliha energenata- trebali bi odabrati moderni, po mogučnosti modularni , kondenzacijski (zidni) uređaj s manjom toplinskom snagom. Kompaktni plastični spremnik za lož ulje postavlja se pored kotla za grijanje i štedi prostor.

Odlučujući faktor za ionako dominantnu poziciju zemnog plina kao energenta u novogradnjama za vlasnika kuće je udobno rukovanje s energentom. Plin dolazi preko vodova u kuću, nije potrebno skladište i uvijek je na raspolaganju. Praktično je pri tome i to što je plin podoban za kuhanje.

Preduvjet za korištenje prirodnog plina je priključak plina, čije troškove opskrbljivač plina obračunava prema lokalnim uvjetima i regionalno su vrlo različiti. Budući da se u nepovoljnim slučajevima troškovi priključka mogu popeti i na nekoliko tisuča eura, zainteresirani investitori bi trebali prije odluke od opskrbljivača plina zatražiti ponudu. Vlasnici kuća s priključkom na zemni plin u mnogim zemljama Eu mogu svojeg dobavljača slobodno birati i pri tom značajno uštedjeti. Nažalost u Hrvatskoj je još uvijek u praksi prisutan monopol, ali postoje naznake da bi se i to )kao i kod opskrbe električnom energijom) u dogledno vrijeme moglo promijeniti . Na područjima, gdje zemnog plina( još )nema na raspolaganju, alternativno se nudi ukapljeni  (tekući ) plin.

 

 

 

 

 

 

 

Spremnik za tekući plin može se bez problema ukopati u vrtu.

 

Energent se skladišti izvan kuće u spremniku iznad ili ispod zemlje, što je i kod područja pod zaštitom od poplava moguće postaviti bez problema. Standard kod toplinskih sustava na plinski pogon je visoko učinkovita tehnologija kondenzacijskih bojlera. Najčešće investitori uzimaju zidne kondenzacijske bojlere, kod kojih su svi ugradbeni elementi integrirani ispod kučišta i štede prostor. Osim toga, za niskoenergetske kuće postoje uređaji toplinske snageveć od približno 2,5 Kw.

Kompaktne jedinice rade vrlo tiho. Zato se ne moraju nužno montirati u podrumu, već je to moguće i u kupaonici, odlagalištu ili kučnim radionicama ili se mogu sakriti iza zidnih ormara u hodnicima ili kuhinjama. Zanimljivo ali također povoljno po pitanju troškova, je i  postavljanje i direktno ispod krova, jer se na taj način ispušni plinovi mogu odvoditi prema van bez priključka na dimnjak.

POVOLJNO U NISKOENERGETSKOJ KUĆI: TOPLINSKA PUMPA NA ELEKTRIČNI POGON

Želja da budu neovisni od lož ulja i plina, motivira mnoge vlasnike kuće na instalaciju toplinske pumpe na električni pogon. Toplinske pumpe zapravo za grijanje koriste besplatnu toplinu okoliša, ali sustav funkcionira samo u kombinaciji sa strujom ili plinom. To je potrebno jer je razlika temperature toplinskih izvora, kao što su vanjski zrak i tlo, odprilike 35 do 55 stupnjeva celzijusa prilično niska, te je toplinskoj pumpi potrebna dodatna energija. U pravilu vrijedi : što je više udio obnovljive energije, to je manji račun za struju. Podobni su sustavi za grijanje za dobro izolirane kuće sa malom potrošnjom topline, kako bi radili s niskim dovodnim temperaturama.

Velika prednost zraka kao izvora topline je jednostavno korištenje. Uređaji se postavljaju u podrumu, prizemlju, kao i vani (kompletno ili djelomično ) jer štede prostor. Kod postavljanja vani potrebno je obratiti pozornost na emisiju buke, koja je različita od uređaja do uređaja, kako ne bi ometali susjedstvo.

S obzirom na velike oscilacije vanjske temperature tijekom godine toplinske pumpe zrak/voda rade manje učinkovito nego podzemni sustavi. Poželjniji oblik su korištenje topline zemlje pomoću geotermalnih sondi. Za njih su potrebne bušilice za bušenje do dubine od 100 metara, za koje su potrebne posebne dozvole, ali taj postupak zahtjeva relativno malo zemljište.

Geotermalni sustavi su energetski učinkovitiji i u normalnim okolnostima imaju veći broj radnih sati. Međutim zbog exploatacije je skuplji nekoliko tisuča eura od zrak/voda toplinske pumpe. Kod svih toplinskih pumpi "štedi" se na troškovima za dimnjak.

DRVENI PALETI: OBNOVLJIVI IZVORI CO2 NEUTRALNI

Glavni argument za investitorakoji se odluči za uređaj na pelete je korištenje obnovljivog energenta iz domaćih izvora, kao i cijena u usporedbi s lož uljem i plinom. Tako se cijena grijanja na pelete krajem listopada 2012 kretala oko 5 centi po Kw, dok za lož ulje i plin odprilike 9 odnosno 7 centi po Kwh ( srednje vrijednosti u Eu) Posljednjih desetak godina prosječna godišnja cijena peleta je relativno konstantna na istoj razini.

Ali potencijalna ušteda se smanjuje sa smanjivanjem potrošnje energije za grijanje. Uz to, sustavi za grijanje na pelete su nešto skuplji u nabavi. Uz kotao za grijanje treba uračunati i troškove dimnjaka i dovoljno velikog skladišta goriva, za što je često potrebna adaptacija prostora. Kotao za grijanje na pelete postoji i u verziji s niskom ogrijevnom snagom ( malo većoj od 2 Kw ) i modulirajućim plamenikom, što omogućuje laku primjenu u niskoenergetskoj kući. Čak i za instalaciju u stambenoim području postoje optički privlačni modeli. Prilikom kupnje kotla trebalo bi paziti na što veći stupanj učinkovitosti i niske vrijednosti štetnih tvari. Što se tiće udobnosti grijanja i rukovanja, sustavi grijanja na pelete slični su sustavima na lož ulje/plin. Ali investitori moraju biti spremni brinuti se o uređaju, i to ne samo po pitanju kupnje goriva - iako je proizvod gorenja vrlo malo pepela, spremnik za pepeo se ipak mora prazniti i do četiri puta tijekom perioda grijanja. kvaliteta goriva igra vrlo bitnu ulogu, veću nego što je to slučaj kod grijanja na lož ulje ili plin. Grijanje bez smetnji, bez emisija štetnih tvari i energetski učinkovito možete ostvariti samo ako u peletu nema previše strugotine ili prašine.

Vlasnici uređaja koji vode računa o kvaliteti trebali bi kod kupnje peleta obratiti pozornost na oznaku " DIN - plus" ili "ENplus", klasa "A1"

"NAJBOLJI SUSTAV GRIJANJA" NE POSTOJI

Pa, kakva je ekološka bilanca spomenutih grijanja? Kao ekološki prihvatljivi sustav za grijanje dobro rješenje je grijanje na drvene pelete, jer koristi najjeftinijji energent i najbolje utječe na klimu. Glavni razlog za to je što drvo sagorijeva skoro bez emisije CO2.

No, emisije fine prašine, ugljičnog monoksida i oksida dušika (prema ispitivanjima) su kod drvenih peleta najviše, a kod plinskih kotlova najmanje. Vlasnici kuća koji žele optimizirati ekološki prihvatljivo grijanje mogu u mnogim regijama koristiti zemni plin. U fazi istraživanja su zanimljivi postupci koji pomoću vjetra i sunca sintetski proizvode zemni plin (ključne riječi : "plin proizveden pomoću vjetra" i "power- to-gas") Ekološka bilanca električnih toplinskih pumpi u većem dijelu ovisi o godišnjem radnom učinku: mnogi stručnjaci spominju vrijednost od minimalno 3,0 granične vrijednosti energetske učinkovitosti, jer se u protivnom ne isplate.

Na kraju, zaključak: "najbolji" sustav grijanja ne postoji, sustav grijanja mora se prilagoditi ukućanima. No u pravilu vrijedi: onaj tko koristi dobro izolirane kuće, kao i energetski učinkovite kuće s pametnim sustavima regulacije, a pri tome bar djelomično koristi obnovljive izvore energije, može mirno čekati (vjerovatno) povečanje cijena energenata. A važno je zapamtiti važni faktor, o kojem se često ne vodi dovoljno računa: ukučani mogu svojim ponašanjem bitno utjecati na potrošenu energiju, i to u oba smjera- i prema gore i prema dolje.

Izvor: Hausbau

Pvc stolarija Final Forma