..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravili ste lozinku?
Registrirajte se!

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

Odgovor je u profilu

 

 

Naoko jednostavna pitanja-koji i kakav prozor ugraditi, zašto se gotovo identični prozori toliko razlikuju po cijeni, koliko je drvo bolje od plastike, te zašto je aluminijski prozor tako skup-ne mogu dobiti jednostavan odgovor. Jer na jasan i izravan upit u ovom slučaju možemo odgovarati samo uopćeno, ili pak objašnjavati nadugo i naširoko-kao na ovim stranicama. Zar nema jednoznačnih odgovora?

Da biste bolje razumjeli o čemu govorimo, zakoračite nakratko iz graditeljstva u svijet automobila - ta o njima svi znaju sve - pa prijateljima i znancima postavite podjednako izravno pitanje: koji je auto najbolji i zašto se slični automobili toliko razlikuju cijenom?

Ne čudite se šarenilu odgovora. Svatko ima svoje mjerilo želja, vrijednosti, potreba i mogućnosti pa odgovori ovise o osobnim sklonostima i procjenama. Različitim je stvarima teško pronaći zajednički nazivnik pa svako rješenje zahtijeva kompromis. Tako je i sa prozorima koji se, poput automobila, stalno usavršavaju. Iako su mnoge domaće tvrtke nastale u pretvorbi, a manje su izgubile utrku sa najvećima, na našem se tržištu često pojavljuju novi proizvođači i uvoznici, te oni koji sastavljaju prozore od uvezenih profila. Naime domaći aluminijski i PVC profili ne mogu konkurirati uglavnom jeftinijim (i modernijim) uvoznima, pa su se mnogi preorijentirali na krojenje i sastavljanje prozora.

Pritom nije rijetkost da dvije ili nekoliko domaćih tvrtki nudi slične ili gotovo jednake prozore napravljene od profila istog europskoga proizvođača. Zato je i današnje šarenilo na tržištu prije znak kaotične ponude negoli bogatog izbora. Na domaćim pak sajmovima tek rijetki znaju predstaviti bitne karakteristike svojih prozora ili najvažniji detalj po kojemu se razlikuju od ostalih. A kad obiđete desetke štandova sa najrazličitijim oblicima i nazivima proizvoda i znalac se teško snalazi u ponudi. Prozore je ipak najlakše podijeliti prema materijalu od kojega su napravljeni. Kod nas je to PVC, drvo i aluminij.

Svjetska je ponuda malo šira: u Italiji se nudi toliko čeličnih konstrukcija namjenjenih zaštiti od provala da bi ste pomislili kako se kod prekomorskih susjeda vodi pravi rat između provalnika i stanara. Međutim, u Njemačkoj, gdje ekologija prožima sve grane industrije, sve češće su konstrukcije od novih, recikliranih materijala kojima tek predstoji prepoznatljivo razvrstavanje. Iz ove dvije zemlje dolazi većina profila koje susrećemo na tržištu. Kako značajne tehničke novosti i konstrukcijska poboljšanja nigdje nisu jeftina, a uspješne inovacije od prve osiguravaju i veći profit, glavninu domaće ponude čine uglavnom konstrukcije koje su već zasitile prvotnu europsku potražnju pa su nižom cijenom pristupačnije našoj kupovnoj moći.

Pogledajmo bitne značajke najčešćih vrsta prozora: drvo je i danas najzastupljenije. To je prirodan, topao, čvrst i lagan materijal koji se lako oblikuje pa dobro izrađen i pažljivo održavan prozor može potrajati cijelo stoljeće. No problem je u održavanju. Iako se prozori ostakljeni kitom više ne proizvode, današnji, uglavnom zaštićeni lazurom zahtijevaju češće obnavljanje impregnacije i osvježenje. Stoga njihovjoj pristupačnoj cijeni treba neizbježno dodati i naknadne troškove jer drvo valja premazati lazurom svake dvije godine.

Ako vam to nije teško, pa budući trošak koji zahtijeva drvo doživljujete kao otplatu kredita za povoljniju cijenu odaberite prirodno elegantan prozor koji pristaje svakoj kući. PVC je svojedobno izazvao pravu evoluciju, no masovna i neprimjerena primjena tog materijala u raznim ga je područjima dovela na zao glas pa su mnogi i na sam spomen PVC prozora odmahivali rukom. U međuvremenu, tehnologija umjetnih masa razvila se do neslućenih razmjera. Pa su današnji plastični prozori jedva nalik onima od prije tridesetak godina. Materijal je kvalitetniji, boje postojanije a tehnologija izrade profila i sastavljanja čvrstih profila dovedna do savršenstva.

Međutim, želite li nisko energetski prozor, pripazite na konstrukciju profila, broj i položaj zračnih komora, brtvi i na pričvršćenje okova na čelične profile u jezgri okvira. Zbog podatnosti materijala prozor treba pažljivo skrojiti i još pažljivije ugraditi, bez nasilnog pritezanja. Iako se PVC prozori proizvode u raznim bojama, čak i sa otisnutim otiskom drva, radije odaberite svijetlije boje koje ne upijaju previše sunčeve topline. Aluminijski prozori se brže razvijaju tek nakon što je uspješno riješen problem toplinskog odvajanja vanjskog i unutrašnjeg dijela profila. Bez obzira na broj zračnih komora, jednodjelni profil ima slabu toplinsku zaštitu jer rebra koja povezuju vanjsku i unutrašnju plohu prebrzo odvode toplinu i potiču stvaranje kondenzata na ohlađenim dijelovima. Stoga pripazite na spojne plastične umetke i brtve. Prozori od eloksiranog aluminija vrlo su trajni, čvrsti i pouzdani, a ne treba im gotovo nikakvo održavanje što opravadava relativno visoku cijenu.

 

Izvor: časopis MAJSTOR2

Pvc stolarija Final Forma