..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravili ste lozinku?
Registrirajte se!

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

Savjeti pri kupnji prozora

 

izbor prozora

 

prozori u boji

 

Danas sve više obitelji želi imati velike staklene prozore; nedostaci koji su prije bili karakteristični za takav stambeni koncept danas više nisu problem, naravno uz pretpostavku pravilnog odabira.

"Ledene ružice"na staklenim površinama prozora u zimi u prošlosti su bile neizbježan dekor; staklo je pružalo slabu izolaciju i nikakvu zaštitu od vjetra koji je neugodno provjetravao prostorije. Uz svjetlost, zrak i toplinu obavezno su bili prisutni i hladnoća, vlaga i vjetar. Bilo je vrijeme da se konačno nešto poduzme protiv tih neželjenih pojava; sprečavanje ulaska hladnoće i vjetrana tjemenu okna postala je znanost za sebe. Okviri prozora i pripadajuća stakla danas spadaju u high-tech domenu građevinarstva i imaju isto toliku važnost kao i samo planiranje gradnje objekta. U Njemačkoj je to posljedica zakonske odredbe  od 1.veljače 2002.godine, kojom je precizirano da troškovi energetske potrošnje moraju biti smanjeni za 30 %.

VARIJACIJE U STAKLU

Takva odredba pri projektiranju prozora u praksi znači da se različiti materijali moraju dovesti u optimalnu kombinaciju koja garantira dobru izolaciju buke i topline. To je posao koji je najbolje prepustiti stručnjacima jer kriva montaža može vrlo lako upropastiti dobru izolaciju koja pruža staklo i okvir prozora. Kod projektiranja prozorskih stakala i okvira postoje dvije vrijednosti; k i U(objašnjeno u daljnjem tekstu ). Dobru orijentaciju već na samom početku nudi i vrsta stakla koje mora biti sigurno  i pružati dobru zaštitu od buke i topline . Na jednom te istom objektu mogu biti postavljene različite vrste prozora,već prema potrebi . Danas se uglavnom koriste okviri s dvostrukim staklom koje pruža dobru toplinsku izolaciju. Takav okvir sastoji se od dvostrukog stakla čija je unutrašnja strana metalizirana i pruža dobru toplinsku izolaciju. Međuprostor je ispunjen zrakom ili, što je još bolje, vakumiran. Još bolju zaštitu pružaju okviri koji imaju tri sloja stakla i dvostruko su metalizirana, a često se ugrađuju kod tzv pasivnih objekata, kod kojih se potrošnja ukupne energije mora svesti na najmanju moguću mjeru (ispod 15 kWh godišnje).

Danas na tržištu mnogi prozorski okviri uz toplinske nude i zvučnu izolaciju od 25 do 35 decibela, što je, u većini slućajeva sasvim dovoljno. Zaštitu od nepoželjnih gostiju pružaju neprobojna stakla koja se sastoje od jednog  ili više prozorskih stakala koja mogu biti dodatno osigurana metalniom dijelovima u obliku zatvorenih cilindara. Sigurnost leži u samoj izvedbi takve konstrukcije  i treba je utvrditi stručna osoba. Nadalje, u specijalna stakla spadaju i ona koja štite od sunčevih zraka, koja kod pojačane emisije zraka imaju mogučnost djelomične apsorpcije. Još jedna stvar koja nije nebitna; kod specijalnih stakala treba voditi računa o načinu njihovog čišćenja i svakako se treba posavjetovati sa stručnom osobom glede upotrebe kemijskih sredstava za čišćenje stakla.

OKVIRI

 I najbolje staklo je beskorisno bez odgovarajućeg prozorskog okvira.Što je manji udio stakla, povećava se udio elemenata koji ćine okvir. Na okvir najčešće otpada jedna trečina cijelog prozora. Materijali za izradu su drvo ili umjetne sirovine.Aluminij također dolazi u obzir, iako mu je tržišni udio još uvijek relativno nizak. Prodavač može dati dobar savjet u pogledu cijene, ali i tehničkih pojedinosti, jer kakva korist od jeftinog okvira koji stvara propuh ili se počne raspadati već nakon tri godine. Bez obzira na vrstu sirovine, odgovarajućim postupcima  i održavanjem vijek trajanja prozorskih okvira je u prosjeku od 45-50 godina(kod aluminijskih okvira i do 60).

Tradicionalni materijali kao drvo imaju mnoge prednosti. Na prvom mjestu je sigurno dobra toplinska izolacija. Druga prednost je drvo kao ekološki materijal. Drveni prozori moraju se redovito lakirati ili glazirati. U prošlosti taj posao se obavljao svake dvije do četiri godine, danas su nove specijalne vrste lakova omogućile da se taj posao obavlja rjeđe. Nova sredstva su kombinacija čiošćenja i konzerviranja; slično kao i kod lakiranja automobila. Okviri od umjetnih materijala, najčešće se radi o PVC okvirima, posjeduju, u pravom smislu te riječi , vrlo raznolik unutrašnji život. Mudar sistem na bazi više komora čini idealan pufer izmežu hladnog vanjskog i toplog unutrašnjeg zraka. Metalni umeci u profilu okna garantiraju stabilnost. Za postizanje vrhunske toplinske  izolacije umeće se dodatni izolacionimaterijal unutar komora.

Da bi PVC prozori bili dobri, moraju imati sljedeće specifikacije: sistem od četiri komore,posebna izolacija, dvostruko ili trostruko staklo. Takvi PVC prozori dobivaju specifikaciju da su pogodni za ugradnju u tzv pasivne objekte. Sljedeće prednosti prozorskih okvira od umjetnih materijala su : relativno niska cjena,lakoća održavanja i čišćenja te otpornost na vanjske vremensk utjecaje. Cijena doduše ovisi o vrsti i načinu izvedbe i kreće se u širokom rasponu. Mora se voditi računa i o mogučnostima uništavanja takvih materijala nakon isteka njihova roka, a pri tome postoji mogučnost reciklaže. Najskuplji prozorski okviri su oni od aluminija ,ali oni nude visoku zaštitu od buke, propuha i vremenskih neprilika. Protuargument su veliki troškovi pri proizvodnji.

PROBLEMI KOD MODERNIH PROZORA

Dobro kompromisno rješenje su kombinacije drveta i aluminija kod izrade prozorskih okvira. Kombinacija drvo iznutra aluminij izvana, vrlo je dugotrajna i posjeduje mnoge prednosti  kao npr.elasticitet i stabilnost. Masivni drveni okvir ima nosivu i izolacijsku ulogu, a vanjski aluminijski okvir pruža savršenu zaštitu od štetnih vremenskih utjecaja i ostavlja lijep estetski dojam.

Moderne konstrukcije prozora kod kojih se stalno teži što boljoj izolaciji imaju i negativnu stranu; kondenzaciju vodene pare osobito na okolnim zidovima. Da bi taj efekt ostao pod kontrolom, bitno je održavati konstantni sistem provjetravanja unutar objekta i paziti na količinu vlage u prostorijama. To se postiže stalnim dovodom svježeg zraka, ugrađenim sistemom ventilacije ili- a to je najnovije- samom konstrukcijom prozora. Pri tome se svjež zrak unutar komora u okviru zagrijava i tek tada propušta u unutrašnjost.High-tech prozori - prozori budućnosti !

Pvc stolarija Final Forma