..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravili ste lozinku?
Registrirajte se!

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

Što trebate znati o svježem zraku u domu

svježi zrak za provjetravanje prostorija

Kako dobra ventilacija sprečava nakupljanje plijesni usred povećane količine vlage u zraku?

Automatizirani sustavi ventilacije i kod zatvorenih prozora u kući osiguravaju konstantnu izmjenu zraka pri ćemu se odstranjuje suvišna vlaga iz prostorija koja u njima nastaje zalijevanjem cvijeća, pranjem i čišćenjem te kuhanjem. Istovremeno sustavi provjetravanja omogućavaju idealnu klimu u prostorijama uz optimalnu količinu vlage u zraku. Na taj način sprečava se stvaranje plijesni pa tako kada navečer dođete kući, u prostorijama nećete osjetiti vlažan zrak čak i ako vam prozori preko dana budu cijelo vrijeme zatvoreni.

Ako ne posjedujete automatizirani sustav ventilacije (jer ruku na srce, to su još skupe investicije), da bi se spriječilo nakupljanje vlage, morate voditi računa o provjetravanju učestalim otvaranjem prozora. Naravno, zimi takav način dovođenja svježeg zraka troši potrebnu energiju, a pretjerano provjetravanje i odlazak dragocjene topline može se spriječiti nabavkom neke vrste odvlaživača prostorije.

Ako se ugradi automatizirani sustav ventilacije, znači li to da se prozori više ne smiju otvarati?

Naravno da prozore možete otvarati kada i kako želite, neovisno o tomu. No, vodite računa o tomu da provjetravanje prostorija zimi uz pomoć otvaranja prozora, vaš dragocjeni topao zrak šalje u nepovrat.

Koje su prednosti sustava automatizirane ventilacije ljeti?

Ljeti takav sustav posebno služi ljudima koji su alergični na pelud s obzirom da filtri onemogućavaju prodor peludi u vaš stambeni prostor.

Kolika je potrošnja struje jednog takvog automatiziranog sustava za ventilaciju?

Današnji moderni sustavi opremljeni su visoko učinkovitim i efikasnim motorima s ventilatorima pa je godišnja potrošnja struje negdje u rangu starijih modela crpki koje se koriste kod sustava centralnog grijanja.

U kojim vremenskim razmacima je potrebno servisirati i očistiti kanale i cjevovode izvan i u unutar kuće?

Čišćenje cijevi ovisi o učestalosti servisiranja i sustavu filtra koji se koriste. Svakih 5 godina bilo bi dobro provjeriti mrežu kanala na količinu onečišćenja i po potrebi ju očistiti. Izmjenjivač topline u zemlji trebalo bi provjeriti svake godine.

O čemu treba voditi računa kada se istovremeno u sustav uključuju kuhinjske nape ili npr. kalijeve peći?

U tom slučaju definitivno treba ishoditi dozvole o sigurnosti na požar, a izvođač peći, dimnjačar i instalater ventilacije morali bi usko surađivati i usuglasiti sve potrebne stvari i certifikate koje se tiču koncepta odvoda zraka za sva tri uređaja. Osim toga, treba kontrolirati količinu odvodnih plinova.

O čemu treba voditi računa kada se upotrebljava zemni izmjenjivač topline?

Zemni izmjenjivač topline mora biti glatkih zidova i opremljen s dovoljnom količinom nagiba. Nagibi trebaju biti usmjereni prema kući da bi se osiguralo slobodno istjecanjekondenzata bez direktne veze sa sustavom otpadnih voda. Kratkocijevni zemni izmjenjivači topline do dužine 10 m biti će dovoljni da spriječe nakupljanje vlage i zamrzavanje sustava i filtra tijekom zime. Dulje cijevi osjetno će hladiti zrak tijekom ljetnih mjeseci.

Ako nemamo financijskih sredstava za nabavku takvih kontroliranih sustava ventilacije, koje su nam alternative?

Alternative su provjetravanje otvaranjem prozora na kip i klimatizacijski sustavi u kombinaciji s nekom vrstom odvlaživača zraka. Ljudi često griješe prilikom zamjene stare dotrajale novom pa zaborave da u takvom slučaju kuća definitivno "dihta", količina vlage se nakuplja i ako se ne poduzmu prije navedene mjere, vrlo brzo imamo neugodne piknjice po zidovima.

 

 

Pvc stolarija Final Forma