..::KALKULATOR CIJENA::..Zaboravili ste lozinku?
Registrirajte se!

PVC stolarija

Pomoću kalkulatora za izračun cijena sastavite vlastiti troškovnik obnove ili ugradnje pvc stolarije u Vaš objekt.
<--

ŠTO JE BUKA?

Zahtjevi koje mora ispuniti zvučna zaštita se povećavaju budući da se sve više prepoznaju opasnosti od veće razine buke po zdravlje. Gotovo svi prozori u starim zgradama, ali također i mnogi prozori u novim zgradama(specijalno uz ceste koje imaju gust promet) ne ispunjavaju ni minimalne zahtjeve koje treba ispuniti zvučna zaštita. Pomoć se daje u najrazličitijem obliku. Brtvljenje fuga, ugradnja izolacionog stakla sa zvučnom izolacijom ili ugradnja novih prozora.

Uho

Ljudsko uho je alarmni organ. Krajnje je komplicirano i nevjerovatno učinkovito. Uho ima veliko područje visine tona i veliko područje jačine tona. Područje visine tona proteže se od 16 do gotovo 16000 Hz, područje od 1:1000! Uzmimo za usporedbu oko: spektru boja od crvene do plave odgovara područje od 1:2. Ako bi oko imalo isto također veliki spektar kao i uho , radarski bi uređaji bili suvišni, a magla ne bi više predstavljala nikakav problem.

Područje jačine zvuka je još bitno veće. Minimum inteziteta zvuka(prag čujnosti)ponaša se prema maksimumu(granica boli)kao jedan prema deset bilijuna, to je gotovo kako se bakterija odnosi prema opsegu Zemlje!

Ovo nezamislivo veliko područje uho može obuhvatiti jer to osjeća gotovo logaritmički, tj. samopromjene- gotovo dvostruko- se  mogu ćuti, ali promjene od samo 10% do 50% se ne mogu ćuti . Veliko područje jačine zvuka je također razlog, zato često nije dovoljna redukcija struje zvučne energije izvana prema unutra od 1/000 ili na 1/10000.

Poboljšanje ima smisla, ako...

Poboljšanje zvučne izolacije stoga ima smisla ako se otpor zvuka nekog zidnog elementa udvostruči ili umnoži. To se npr. može dogoditi  udvostručavanjem debljine zida. Gornja razumna veličina za debljinu se, pak, brzo dostigne. Za daljnje poboljšanje otpora zvuka moraju se koristiti komplicirani akustični efekti. Osnova za to je dobro utemeljeno znanje. Lažna znanja i poluistine su se u prošlosti iskazali kao negativna strana. Tako su jednostavni prozori opremljeni sa četiri obuhvatne brtve, izolaciono staklo je proizvedeno sa prevelikim razmacima stakala, ili je zvučna izolacija kutije roleta poboljšana samo olovnim limom. U natječajima se nalaze jedne te iste vrijednosti za prozore s velikom ili malom površinom ili za klizne prozore sa staklom od 50 Db. Prilikom kontrola ne postižu se željene vrijednosti zvučne izolacije, jer prozor uključujući njegove susjedne elemente nije bio promatran kao cjelina.

Navikavanje na buku?

Uho je, kao što je već spomenuto, alarmni organ, pa je stoga aktivno i dan i noć. Buka odmah dovodi do analize buke u mozgu. Sumnjivi šumovi odmah bude plahu srnu, a šumovi jake kiše ne. Majka u snu reagira na najtiši šum  svojeg dojenčeta. Ali njoj poznati šumovi s ulice je ne bude. Prirodna izmjena dubokog sna i faze sanjanja je pretpostavka za dobro dugotrajno pamćenje i savršenu tjelesnu u duhovnu regeneraciju. Buka ometa ovu prirodnu izmjenu - čak ako se čovjek i ne budi. Navikavanje na noćnu buku- kao što je više puta dokazano - nije stoga moguće. Buka tijekom dana je doduše neugodna, ali ne tako štetna kao tijekom noći. Za okrepljujući san (posebice za djecu)razina ovih zvukova ne bi trebala u prostoriji u kojoj se spava prelaziti 25 Db.

Razumne mjerezvučne izolacijetijekom noći su za svakog pojedinca neophodne  i čak rentabilne, ukoliko se uzmu u obzir povećanja učinka u poslu i poboljšana sposobnost učenja. Premda razina buke u prostoriji jako ovisi o zvučnoj izolaciji zida i elemenata prozora, ova zvučna izolacija prvenstveno zanima tehničara. Osoba koja boravi u nekom prostoru samo se raspituje za razinu buke, a ne kako ona nastaje.

Putovi zvuka su :

Pvc stolarija Final Forma